DISTRIBUIȚI

Premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis vor prezenta miercuri Planul de relansare economică a țării după pandemia de coronavirus.

Planul include credite grantate de stat pentru firme, măsuri de sprijin pentru companiile care încurajează telemunca, vouchere pentru elevii din familiile sărace și persoanele vulnerabile, dar și o serie de investiții în sănătate, educație și transporturi.

Planul de relansare economică cuprinde atât măsuri care au fost deja puse în aplicare – cum ar fi acordarea șomajului tehnic pentru angajații cu contractele suspendate din cauza pandemiei de coronavirus și acoperirea de către stat a 41,5% din salariu, timp de 3 luni,  pentru cei care revin la lucru – cât și măsuri noi, cum ar fi conceptul german Kurzarbeit  – sau muncă scurtă.

Astfel, Guvernul va asigura, din bani europeni, plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat dinaintea reducerii programului de lucru și salariul brut aferent noului program, mai scurt. Companiile trebuie să aibă însă o reducere a cifrei de afaceri cu cel putin 10% pentru a beneficia de un astfel de sprijin.

De asemenea, firmele pot primi câte 500 de euro pentru fiecare angajat care își desfășoară activitatea în regim de telemuncă. Sprijinul se acordă pentru achiziția de echipamente IT,

Nu lipsesc măsurile de protecție socială: vouchere pentru 400 de mii de elevi care provin din familii sărace și care nu își pot cumpăra rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte, vouchere pentru mese calde acordate persoanele de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat, dar și pachete de alimente și produse de igienă acordate persoanelor vulnerabile.

Firmele vor fi încurajate să își reia activitatea prin acordarea unor granturi, iar la capitolul investiții în sănătate, este menționată construirea primelor 3 spitale regionale din Cluj, Craiova și Iași până în 2027, dar și reabilitarea spitalelor orășenești și a centrelor medicale de la sate.

Documentul integral poate fi accesat aici.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță