DISTRIBUIȚI

ANAF pierde două miliarde de euro, obligată să le scoată de sub sechestru pentru că o prevedere legală nu a fost modificată la timp.

Mai multe firme sau persoane cu dosare penale ar putea scăpa de sechestru vineri, pentru că nici Guvernul şi nici Parlamentul nu au modificat un articol pe care CCR l-a declarat neconstituţional.

În prezent, sechestrul pe bunuri sau conturi pentru recuperarea unor prejudicii se prelungeşte automat până la sfârşitul cercetării penale.

Este o prevedere care a fost declarată neconstituţională, la începutul anului.

Cu alte cuvinte, sechestrul nu poate fi prelungit pe un termen nedefinit – a explicat Curtea Constituţională.

În aceste condiţii, Guvernul sau Parlamentul ar fi trebuit ca – în 45 de zile – să modifice prevederea în direcţia cerută de Curte.

CCR nu a decis anularea măsurilor asigurătorii, ci doar a cerut legiuitorului un termen rezonabil în care procurorul să poată decide dacă impune sau nu astel de măsuri, iar partea vizată să poată contesta sechestrul în instanță.

Modificarea nu a fost făcută. Iar termenul expiră pe 6 martie, când mai multe firme sau persoane cercetate penal și-ar putea scoate de sub sechestrul ANAF – în total – aproape două miliarde de euro.